Az agyunk egy fantasztikusan összetett, folyamatosan alkalmazkodó ideghálózat.

Gondolkodunk, cselekszünk, látunk, hallunk, tapintunk, álmodunk, szeretünk, tanulunk, „stresszelünk” vagy éppen meditálunk − ezekhez a tapasztalatokhoz mind-mind valamilyen meghatározott agyi tevékenységek társulnak.

Mintegy 84 milliárd(!) idegsejt összehangolt működése támogatja ezeket a funkciókat. Az idegsejtek kommunikációja során elektromos impulzusok keletkeznek. Ebbe a kommunikációba tudunk „belehallgatni” egy EEG-készülékkel.

Az előadás különlegessége, hogy a Transzcendentális Meditáció (TM) alatti agyhullámokat most élőben fogjuk tudni követni egy profi EEG-készülékkel.

Azt is meg fogjuk érteni, hogyan tekint a modern agykutatás a különböző meditációs technikákra, hogyan csoportosítja őket, és milyen eltérések vannak a különböző meditációs technikák között.

Az alvó, az álmodó és az ébrenléti tudatállapotok tapasztalata mind-mind meghatározott idegrendszeri tevékenységet igényel.

A TM-gyakorlás során tapasztalt, ún. „Tiszta Tudat” állapotának is megvan a saját élettani megfelelője.

Az előadásunkon szó lesztöbbek között a következőkről:

– hogyan tudja növeli a TM a stresszel szembeni ellenállóképességünket,
– a TM gyakorlásával miért alszunk jobban éjszaka,
– hogyan csökkenthető a szorongás és depresszió,
– hogyan javíthatók kapcsolataink és az egészségünk,
– miért fogjuk tudni könnyebben beteljesíteni vágyainkat,
– a TM eredete,
– a TM miért könnyű és hatékony.

Ha érdekel a meditáció, szeretnéd látni és megérteni az agyműködésre kifejtett hatását, Neked való ez az előadás.

Maharishi Mahesh Yogi, a TM létrehozója már kezdetektől fogva ösztönözte a kutatókat és a tudósokat, hogy kezdjék el tudományosan is vizsgálni a TM alatt létrejövő állapotokat.

Az 1970-es években egy EEG-készülék még szekrény méretű volt. Papírra rajzolta ki az elektródáról érkező jeleket, amelyeket szabad szemmel elemeztek a kutatók.

A svájci Maharishi Európai Kutató Egyetem által akkoriban vásárol EEG-készülékkel tanulmányozták a TM-gyakorlókat.

Ma már egy ilyen kis eszközzel és laptoppal tudunk sokkal több információt kinyerni, és ezeket az információkat digitálisan, élőben elemezzük ki. 

Kezdetben nem tudta senki milyen jelei lesznek a transzcendálásnak. Ma már tudjuk, sőt meg is tudjuk mutatni Nektek, sőt még azt is, hogy milyen változás látható a hosszabb távú TM-gyakorlásnak köszönhetően.

Az EEG-mérés egy 4 csatornás Nexus-10 EEG-készülékkel történik, amely kiváló minőségű jeleket mér. (Magyarországon mindössze 10 db ilyen készülék van.)

Egyéni EEG-mérések és „Tiszta Tudat” szelfik ?.

Ha már elsajátítottad a Transzcendentális Meditációt, le tudjuk „fényképezni” Neked a TM-gyakorlásod alatt jelentkező Tiszta Tudat pillanatait.

Bővebb információ: Lakos Antal, TM-tanár, +36 70 418 3154

Share This